blogDetay

Diğer Konular,Görsel Tasarım | 26 Haziran 2018

Grafiker Kimdir? Ne İş Yapar?

Grafiker kimdir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; tüm kitle iletişim kanallarında yayınlanacak olacak görsel malzemeyi üreten kişidir. Grafikerler birçok alanda çalışabilirler; yani bu meslek oldukça geniş istihdam alanına sahiptir. Outdoor reklam firmalarından dijital ajanslara kadar geniş bir çalışma kolu olan bu meslek özveri ister. Fotoğraf, çeşitli çizim stilleri veya dizgi programları profesyonel bir şekilde bilinmelidir. Bazı firmalar grafikerlerden teknik yeterlilik belgesi isteseler de genel olarak hayal ve tasarım gücü ön plana çıkmaktadır. Grafikerler ikna kabiliyetleri yüksek, dış görünümüne önem veren ve iletişimi kuvvetli bireyler olmalıdırlar. Bu üç özellik işin ve kariyerin geleceği açısından oldukça önemlidir. Grafikerlerin iş ilanlarına başvuruları esnasında bir portföy sunmaları oldukça önemlidir. Grafiker olunmak istendiği ilk an bu portföy hazırlanmaya başlanmalıdır. Peki grafikerlerin özellikleri nelerdir ve grafikler nerelerde çalışabilirler? Gelin birlikte bakalım.

Grafikerlerde olması gereken özellikler nelerdir?

Grafikerler grafikerlik mesleğini icra etmeden önce perspektif, renk, doku, ışık, gölge gibi tüm kavramları mutlaka bilmelidir; tüm bunları uyum için kullanabilmelidir. Grafikerler gözlem yeteneğine sahip ve ince noktaları görebilen kişiler olmalıdırlar. Adobe Photoshop, Corel Draw ve Adobe Illustrator gibi çizim programlarını da mutlaka bilmelidirler. Grafikerler genel olarak şu özelliklere sahip olmalıdır;

● Grafiker; yaşadığı toplumu bilmelidir.
● Grafiker; dünyanın farkında olmalıdır.
● Grafiker; sanat kültürünü ve tarihini bilmelidir.
● Grafiker; yayıncılık, iletişim ve matbaacılık kurallarını bilmelidir.
● Grafiker; fotoğrafçılığı bilmelidir.
● Grafiker; perspektif, doku, renk, gölge ve ışık gibi temel prensipleri bilmelidir.

Grafikerler nerelerde çalışabilir? Ne iş yapabilirler?

Grafikerler nerelerde çalışabilir sorusunun cevabı şu şekildedir;

● Matbaa
● Gazete
● Etiketçi
● Reklam ajansı
● Dijital ajans
● Grafik tasarım ajansı
● Renk ve film ayrımı atölyeleri
● Web tasarım şirketlerinde
● Tasarım departmanı bulunan şirketlerde

Yani; dijital dünyanın da gelişmesi ile birlikte grafikerlerin çalışma sahaları oldukça genişlemiştir. Grafiker olmak isteyen adaylar hem bakış açısı hem de teknik beceri olarak kendilerini geliştirmelidirler. Bu yolda internet üzerinden veya yerel dersler ile türlü grafik programı öğrenebilirler ve kendilerini geliştirilebilir.

Bugün grafiker kimdir, grafiker ne iş yapar ve grafiker nasıl olunur gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan sorular için yorum bırakmayı unutmayın.

(0) Yorum

Yorumunuzu Bırakın

4376