blogDetay

Diğer Konular | 24 Haziran 2018

Tipografi Nedir? Tasarımda Neden Önemlidir?

Birçok mecrada tipografi oldukça fazla kullanılır. Bu kadar fazla kullanılması, tasarımlarda hayati bir öneme sahip olduğunu gösterir. Peki tipografi tam olarak nedir, tipografi nasıl yapılır, tipografide dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ve tipografi tasarımda neden önemlidir? Hepsi ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Tipografi nedir?

Tipografi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; tipografi sembol ve harf kullanımıyla yapılan bir sanat türüdür. Üstün bir psikolojik etkiye sahiptir. Dergide kullanıldığında daha fazla okutur, bir web sitesini daha fazla sevdirir veya bir uygulamada daha fazla vakit geçirtir. Tipografinin kökü Yunanca typos (form) ve graphia (yazmak) kelimelerinden gelir; yani ‘’forma uygun yazı yazmak’’ denilebilir.

Tipografi nasıl yapılır?

Tipografi nasıl yapılır sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; tipografi punto büyüklüğü, satın uzunluğu, satır boşluğu ve bu tarz etkenlerin kombinasyonu ile yapılır. Tipografi bir tür tasarım dilidir.

Tipografi neden önemlidir?

Tipografi neden önemlidir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:

● Tek başına tipografik elemanlar ile etkili tasarımlar yapılabilir.
● Metnin nasıl bir duyguyla hissedilmesi ve okunması gerektiğini tetikler. Mesela tipografi ile eğlenceli bir yazı daha eğlenceli, ciddi bir yazı daha ciddi kılınabilir.
● Doğru bir tipografi ile yazı formatı metinin arkasında kalır. Bu şekilde insanlar okumaya teşvik edilir. Yani kullanıcı dostu metinler meydana getirilir.

Tipografide dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İşte tipografide dikkat edilmesi gerekenler:

● Tipografide büyük resme bakıldığı zaman tutarlılık oldukça önemlidir.
● Tipografide hiyerarşik düzen oldukça önemlidir. Duygusal olarak hiyerarşik önem göz önünde bulundurulmalıdır.
● Yazı karakterleri ile farklılık ve ayrıştırma sağlanmalıdır.
● Eğer aynı yazı karakterleri kullanılırsa bu yazı karakterleri bold veya ilatic gibi değişkenlerle çeşitlendirilebilir.
● Tipografide bir diğer dikkat edilmesi gereken konu hizalamadır. Sürekli olarak ortalama hatasına düşülmemelidir.

Tipografi genel tasarım anlayışında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden mutlaka dikkat edilmelidir. Bugün tipografi nedir, tipografi nasıl yapılır, tipografi neden önemlidir ve tipografide dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorularını yanıtlamaya çalıştık. Eğer aklınıza takılan bir soru varsa yorum bırakmayı unutmayın; en kısa sürede cevaplamış olacağız!

(0) Yorum

Yorumunuzu Bırakın

4139