blogDetay

Dijital Pazarlama | 12 Kasım 2017

Pratik Seo Rehberi

SEO’da Sosyal Medya’nın Önemi

Büyük bir sistem kuruyor ve web sitenizi açıyorsunuz. SEO ile tasarım, içerikli her çalışmayı gerçekleştiriyorsunuz. Çalışmalarımızı herkesin görebilmesi ve büyük kitlelere ulaşmak için sosyal medya hesabımızda açıyoruz. Lakin bir şeyler eksik gidiyor veya sosyal medyada nasıl bir strateji izleyeceğimi bilmiyorum diyenler, bazı önemli bilgilerimi sizler ile paylaşacağım.

Sayfa Yapısı Nasıl Oluşturulmalı?

Sitenizde sosyal medya hesaplarınızın linkli bağlantısı var olan ikonları yerleştirmelisiniz. Daha sonra, siteniz veya firmanızla alakalı web sitenizde logo bulunmalı, yoksa logo belirlemelisiniz ki web siteniz de olduğuna göre büyük ihtimalle logoya da sahipsinizdir. Bir logo oluşturduysanız ilk sosyal medya hesabınızın profil fotoğrafına yerleştirmelisiniz. Profil fotoğrafının logodan oluşması kurumsallık açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Kapak fotoğrafınızı da hoş bir tasarımla ve üzerine güzel bir sloganla renklendirebilirsiniz veya firmanızın, internet siteniz hakkında bilgi verici küçük birkaç yazıya sahip görsellerle süsleyebilirsiniz. Profilinizdeki tüm istenilen bilgileri eksiksiz doldurmanız da çok önemlidir. Özellikle, telefon numaranız, internet siteniz, adresiniz gibi (Bu iş yeri sayfaları için).

Görsel ve İçerik Nasıl Hazırlanmalı?

Paylaşımlar görseller şeklinde olmalıdır. Görselde kısa ve anlaşılır bir şekilde istenilen mesaj karşıya verilmeli, detaylı anlatım içerikte bulunmalıdır. Paylaşımın stratejisine göre merak uyandırıcı ve eğlenceli içerikler yazılmalıdır. Çünkü dikkat çekici içerikler veya eğlenceli bilgiler daha fazla ilgi görmektedir. Ayrıca görsel ve içerikte benzer şeylerin yazılmamasına önem gösterilmelidir. Görselde logonun yer aldığı bir imza (damga) veya bant kullanılmalıdır. Bu kurumsallığı ve imajı etkileyen bir başka önemli detaylardan birisidir. İmzalarda da bantlarda da genellikle logo, sağ altta kullanılır. Nadiren sağ üst, orta alt ,sol üst gibi yerlerde de kullanıldığı görülmektedir.

Nasıl Strateji İzlenmeli?

Paylaşım zamanı ve sayısı çok önemli bir detaydır. Günde en fazla 5 post, en az 1 post yayınlanmalı diyebiliriz. Biz, yüksek takipçisi olan ama kurumsal olmayan sayfamda günde 5 post çıkmayı tercih ediyoruz. Örneğin ilk post sabah saat 9’da, ikinci post saat 12’de, üçüncüsü 15’te, dördüncüsü 18’de sonuncusunu da 22’de çıkıyoruz genellikle. Bu saatlere dikkat ederek; Çalışanların yoldayken telefondan ve iş yerindeyken işlerine başlamadan önce bilgisayardan son sosyal medya zamanlarında karşılaşması için baz alınan saatte sabah paylaşımları, öğle yemeği saatinde diğer paylaşımları, iş çıkışı diğer paylaşımları, evde dizi-tv gibi şeyler izlenilen saati biraz boş bırakıp gece son paylaşım gibi stratejiler izliyorum. Tabi ki kurumsal hesapların (Firmaların) bu kadar çok paylaşım yapmalarını tavsiye etmiyorum. Günde 1, maksimum 2 paylaşım ile hedef kitleyi doğrudan ilgilendiren, eğlence içerikli veya bilgi veren paylaşımlarla takipçilerine kendini göstermeli ve bilgilendirmelidir. Ara ara da dikkat uyandırıcı ama kısa ve öz bilgilerle web sitenize bağlantı vererek sitenize büyük kitle çekebilirsiniz. Tabi ki de doğru paylaşımları seçerek sponsorlu çıkılmalı ve geniş kitlelere sayfanızı duyurmalısınız. Bunu yaparken rakip analizi, lokasyon, hedef kitle gibi konuları iyi düşünmeli ve doğru oturtmalısınız ki yüksek maliyetler ödemeden hedef kitleye daha uygun maliyetle ulaşabilesiniz.

 

Uygulanması Gereken Genel Kurallar

 

Facebook

Takipçiyi fazla sıkmamak için günde 5 paylaşımı geçmemek gerekir, ama kesinlikle 1 paylaşım yapılmalı.

  • Tüm içeriklerde görsel kalitesine fazlasıyla önem verilmelidir.
  • Hesap yönetimleri analizler ve günlük yorum takibi özenle yapılmalıdır.
  • Facebook hesabınızı markanıza uygun olarak optimize etmelisiniz. Web sitenize yönlendiren içerik linklerini haftalık paylaşımlarda kullanmanız markanızın bilinirliliğini artıracaktır.
  • Topluluk Yönetimi çalışması yapmak markanız açısından ciddi geri dönüşler sağlar. Gruplara üye olarak paylaşımlarınızı bu mecralarda paylaşabilirsiniz.

 

 Twitter

  • SEO bakımından Twitter en önemli mecralardan birisidir. Google sıralama algoritması tarafından yapılan resmi açıklamada Twitter’ın öneminden bahsedilmiştir.
  • Etkileşim odaklı paylaşımlar yapmak, markanızın sosyal medyadan kazandığı ve bilinirliliği artırır.
  • Marka ile ilgili gerekli optimize çalışmaları yapılmalı. Facebook’da kullanılan görseller, Twitter ’da aynı etkiyi sağlamamaktadır. Bunlara özen göstermeli.
  • Twitter en hızlı içerik akışının olduğu mecradır. Gündeme uygun paylaşımlar yapılması, markanız için artı puanlar kazandıracaktır.
  • Retweet, Listeler oluşturmak, belirli aralıklarla paylaşımlar yapmak oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
  • Hashtag kullanımı oldukça önemli. Markanıza ait onun özelliklerini yansıtan hashtagleri her paylaşıma entegre etmeniz gerekmektedir.

 

 Google+

  • Google+ bu mecrada yapılan paylaşımlar haftalık bülten ve tanıtım içerikleri girilebilir,
  • Günlük olmak zorunda değildir.
  • Markanız için bir duyuru panosu görevini üstlenen Google+, SEO çalışmalarına pozitif etki de sağlamaktadır.
  • Mecrada bulunan topluluklar sayesinde paylaşımlarınız önemli bir artış gösterir.
  • Alternatif içerik pazarlama tekniklerini kullanarak, sitelerine kalabalığı yönlendirmeye çalışanların faydalanması gereken özelliklerden birisi olan bu mecrada Google+ paylaşımlarındaki artı 1’ler linklerin değerlerini artırıyor.

 

Youtube

  • Youtube, dijital içerik dünyasının en önemli aktörlerinden birisidir. Bu platformda markanız için VLOG ismi verilen Youtube içerik stratejisi uygulanabilir.
  • Markanıza uygun videoların paylaşımı, popüler kültüre uyumlu video bilgilendirme videoları içerikleri paylaşmak marka bilinirliği bakımından yeterince artı puan kazandırır.
  • Title: Kullanıcılar Youtube’da arama yaptığında görselden sonra Videonuzun başlığına bakar. Bu bağlamda yazmış olduğunuz başlık videonuzun içeriğini çok net bir biçimde açıklamalı.
  • Description: Başlık kısmındaki karakter sınırlaması yüzünden buraya yazamadığınız süslü yazıları açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Burada size artı puan kazandırabilecek olan husus ise başlıktaki yazıya müteakip, olabildiğince uzun kuyruklu cümle yapıları düşünmek.
  • Optimizasyon: Kanal açıklama alanını iyi ve eksiksiz doldurmanız ve sosyal medya linklerinizi, “hakkında” sayfasında kesinlikle göstermemiz gerekir. Ayrıca ekleyeceğiniz sosyal medya linkleri de, ziyaretçilerinizin daha rahat bir şekilde kanalınızda gezinebilmelerini sağlar ve sosyal medya bağlılığını da arttırmış olur.
  •  

Instagram

  • Görsel içeriklerin en yüksek etkileşim aldığı gerçeğini unutmamak gerekir. Instagram ve Pinterest gibi görsel paylaşım temelli mecralar için markanızı temsil eden görsel içerik paylaşımı marka bilinirliliğini artıracaktır.
  • Hashtag kullanımı Instagram’ın en önemli unsurudur. Markaya uygun Facebook ve Twitter’ da kullanılan hashtag benzerlerini ve popüler hashtagleri kullanmak site hareketliğini artıracaktır.
  • Web sitenize yönlendiren linkler, paylaşımların değerini artıracaktır.

 

 Linkedin

  • Kurumsal iletişim bakımından oldukça önemli bir platform olan Linkedin, markanızın hedeflediği kişilere ulaşması noktasında en önemli araçlardan birisidir.
  • Linkedin’de sayfa içerikleri eksiksiz bir şekilde görselleri doldurulmalı, gerekli link inşaları yapıldıktan hemen sonra markanızı temsil eden gruplara katılım gerçekleştirilmeli.

Web Tasarım veya SEO hakkında daha fazla bilgi için blog sayfamızı takip ediniz.

(0) Yorum

Yorumunuzu Bırakın

6310